„Години на странстване“

„Години на странстване“

художествена изложба на Георги Тодоров

Откриване: 9 ноември 18:00ч, в Бургаска Художествена Галерия „Петко Задгорски“ .

Проектът „Години на странстване“ на художника-богослов Георги Тодоров е едновременно ретроспективен и интроспективен. Това е не само личностна археология във вечното търсене на изгубеното време, а най-вече взиране навътре – в смисъла на времето/човека. Проектът представя чрез образ-и-текст едно криволичещо странстване през земи и времена, стилове, жанрове и светогледи. То тръгва от мечтите на детството и сладко-горчивите изкушения на младостта, за да възходи до покаянието в нозете на Господа. Всяка стъпка по този изстрадан път на Блудния син, дори най-блудната, е искрено преживяна и вярвана. Затова десетките разностранни творби (живопис, скулптура, рисунка, архитектура, концептуално изкуство, акция, инсталация… и накрая – иконата) са не само явни и тайни автопортрети (т.е. изповеди), но и части от едно житейско покаяние в образи.
Изложба е цялостна многогласна драма, в която творбите са действащи лица и взаимодействиеието между тях изгражда съборното цяло. Кулминация и развръзката на драмата е иконата на Христос Вседържител – житейският и смислов връх на пътя в изкуството. Ключова творба е и едноименният албум: пазител на паметта, ключ към смисъла и пътеводител на Събора.

Съпътстващите изяви включват:

  • Представянето на албума „Години на странстване“ в Център за съвременно изкуство и библиотека Бургас  на 7 ноември, вторник, от 18 ч.
  • Представянето на книгите на Г. Тодоров в Център за съвременно изкуство и библиотека Бургас  на 13 ноември, понеделник, от 18 ч.
  • Лекцията „Homo Ignorans. Глобалната деменция и Краят на времената“ в  Културен център Морското казино на 14 ноември, вторник, от 18 ч.

Проектът е осъществен с подкрепата на Министерството на културата.