Изложба посветена на 120 години от рождението на ПЕТКО ЗАДГОРСКИ

Изложба посветена на 120 години от рождението на ПЕТКО ЗАДГОРСКИ

на 30 юни / четвъртък/ 2022г. от 18.00ч. в БХГ „Петко Задгорски“ се открива изложба посветена на 120 години от рождението на Петко Задгорски.

Петко Задгорски роден през 1902г. в град Сливен . Завършва Художествена академия през 1928г. специалност живопис при проф. Димитър Гюдженов.

Твори в жанровете пейзаж и фигурална композиция; платната му участват в общи и национални изложби. От 1930 до 1962 година работи като учител по рисуване в Бургас, където негови ученици са художници като Георги Баев, Тодор Атанасов, Генко Генков, Виолета Масларова и др. През 60 –те години е избран за председател на новосвормиралото се  Дружество на художниците Бургас.

През 1968 година той е удостоен с орден „Кирил и Методий“ — II степен.

Петко Задгорски  умира през 1974 г. Той остава известен като забележителен художник и скулптор, реставратор и корабостроител, виден общественик и педагог. Най-голямо признание получава в Бургас, където е обявен за почетен гражданин.  Той е  автор на един от символите на морския град – паметника на Александър Пушкин в Морската градина, поставен през 50-те години, който и до днес е считан за един от най-правдивите скулптурни портрети на руския поет.

От 2002 г. Бургаската художествена галерия носи неговото име, в знак на благодарност на бургазлии към големия творец и педагог.