Изложба „Руско турска освободителна война 1877-1878 г.“

Изложба „Руско турска освободителна война 1877-1878 г.“

По повод 3-ти март в Бургаската Художествена Галерия „Петко Задгорски“ ще представи изложба „Руско турска освободителна война 1877-1878 г. в гравюри на чуждестранни художници кореспонденти“, творби, съхранявани във фонда на Художествена галерия Стара Загора.

Изложбата ще бъде експонирана в зала II, на БХГ през периода от 2 март /вторник/ до 20 април /вторник/ 2021 г.

Началото на тази уникална сбирка е поставено от Ангел Будев, който в края на 60-те началото на 70—те години е посланик на България в Хавана. Той намира в тамошните архиви почти цялото течение на много популярно илюстровано списание, съдържащо хрониките на Руско-турската война. Намирайки част от тези гравюри, той започва да се интересува какви са били тези художници, кореспонденти, журналисти не само на испанските издания, но и на Франция и Германия, които са отразявали войната.

Куратор на изложбата е директорът на галерията в Стара Загора проф. Марин Добрев. Според него тя е насочена най-вече към младото поколение, за което Освободителната война е абстракция. То трябва да види изложбата не заради драмата на войната, а заради пътя на свободата, показан в нея.